Răzvan Neagoe
Grain from Bucharest
Trăiesc într-un oraș care nu îmi aparține, dar care mă conține și mă înghesuie
tot timpul. Viața se desfășoara între trecut și prezent, niciodată în viitor. Și măobligă să îmi caut singur adevărurile pe care pot să le înțeleg și să le transform în amintiri, în frânturi și secvențe care mă bântuie să le port cu mine în buzunar. Nu am ținut niciodată un jurnal pentru că nu ar fi ajutat cu nimic, am notat însă în memorie toate evenimentele care au schimbat orașul meu, orașul tău și orașul lor.
Orașul meu, orașul tău.
Sponsor – Display Grup
Răzvan Neagoe (n. 1974) este un artist vizual român, membru al Uniunii Plastici din România. Genurile artistice în care se exprimă sunt: pictura, fotografia, obiectul, colajul, performance, instalația, landart, new media. Dezvoltă proiecte cu tentă socială, arhitectură dar și de recuperare a operelor clasice. A făcut parte la începutul anilor 2000 din grupul Ecco (membru fondator). Din 2006 este prezent alături de Alina Tudor – grupul focAR în câteva proiecte de mare anvergură, sau mai nou face parte din comunitatea artistică STUP. A participat la numeroase expoziții și rezidențe artistice. În 2007 a primit premiul pentru tineret UAP alături de Alina Tudor pentru proiectul ASEZareaTRECereaCERCul. În prezent trăiește și lucrează în București.
Timpuri apuse sau timpuri prezente, astfel se pot caracteriza în cateva cuvinte proiectele lui Răzvan. Întotdeauna între două lumi: comunism-capitalism, ateism-religie, est-vest, urban-rural, el ne prezintă importanța istoriei în stările sale ca cetățean și individ care a trăit aproape 2 decenii în dictatura comunistă, ca apoi după o tranziție forțată în anii ’90 să cunoască democrația la ea acasă prin anii 2000.
Fiind un “TURIST” cultural și un “MARTOR” al evenimentelor mai sus amintite, Razvan Neagoe explorează dinamica societății trecute și actuale. El se axează în special pe proiectele care includ spațiul, luând în considerare importanța și influența spațiului exterior al obiectelor. De asemenea, il interesează tranziția urbană de la comunism la capitalism și competența civică pentru o societate sănătoasă, de aceea a fost implicat în proiecte de artă publică și comunitară. El crede în regenerarea spațiului urban și rural prin artă. Pe această bază socială și politică, proiectele sale vorbesc despre contemporaneitate și istorie, influențele UE asupra țărilor est-europene, libertatea de exprimare și, nu în ultimul rând, identitatea prin globalizare. Fiecare gest artistic, fotografia experimentală, pictura, instalație sau film sunt rămășițe ale unei acțiuni bine determinate și structurate în jurul identității individului urmărit de consumism și societate, aducând în prim plan principiile care mențin această societate.
Printre proiectele cele mai importante amintim About Houses, life and others… (cu Alina Tudor) unde cei doi artiști au experimentat timp de o lună de zile traiul de zi cu zi cu salariul minim pe economie (2012) http://www.artvictoria.ro/artist/razvan-neagoe; Je passé / J’habite /Je vis (cu Alina Tudor) tema pornind de la conceptul „Lyon-oras turistic, Lyon-oras civic”, propunând o reflectare în interior a spațiului exterior, așa cum există el pentru cei care locuiesc sau vizitează orașul (2011) https://www.icr.ro/paris/city-switch-lyon-2011-focar-group-alina-tudor-si-razvan-neagoe; Cele 3 performance cu titluri ce ascund în spate o istorie demult apusă Traseul albastru…, Mâine este o altă zi, Nu poți trăi o viață din amintiri (2009). Proiectul MOnuMENTS(2010) prezentat la UNA Galeria dar si manifestările personale Focus sau Game’s rules mijlocul anilor 2000. În perioada 2006-2009 a fost implicat în proiectele de artă publică și comunitară I LOVE BUCHAREST. În aceeași perioadă a întreprins împreună cu Alina Tudor mai multe acțiuni Urbane tip semnal de alarmă RED SPOT (http://www.ilovebucharest.org/proiecte/red-spot-1) sau stART Dambovita
(http://dambovita.blogspot.com/).