Remix cultural între dealuri
ARTĂ CONTEMPORANĂ PE DEALURILE SULTANULUI
Cum se construiește în județul Dâmbovița, cu ajutorul artiștilor contemporani, o alternativă culturală la Valea Prahovei
Asociația ARTE 21 – Poveștile lumii anunță începerea unui proiect cultural inovator, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în comunitățile rurale Vârfuri și Valea Lungă din județul Dâmbovița. Proiectul „Remix cultural între dealuri” se desfășoară pe o perioadă de 5 luni (martie-iulie 2024) și are ca obiectiv revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural local, prin intermediul mai multor intervenții artistice contemporane.
Activitățile artistice sunt menite să aducă comunitățile Vârfuri și Valea Lungă mai aproape de rădăcinile lor culturale și să creeze punți de legătură între tradiție și inovație prin produse culturale inedite:
- Instalație vizuală și expoziție de obiecte cu valoare afectivă: Andu Dumitrescu, artist vizual, va da viață unei instalații utilizand materiale documentate în cele două comunități, iar locuitorii din Vârfuri și Valea Lungă vor fi invitați să contribuie cu obiecte de valoare afectivă pentru o expoziție ce va oglindi tradițiile locale, istoria și memoria personală, relația cu mediul natural și comunitatea din care fac parte. Documentarea artistică care va sta la baza instalației și expoziției va fi punct de plecare pentru cele 4 podcast-uri audio realizate de Alex Neagu, sound designer.
- Recoregrafierea dansurilor tradiționale: Diana Dragu, coregrafă contemporană, va reintrepreta dansurile tradiționale ale ansamblului de dansuri populare Valea Lungă-Cricov, coordonator Gheorghe Savu, aducând un suflu nou și modern în expresiile artistice autentice.
- Text performativ și pictură murală: în urma unui demers de explorare și recuperare artistică a memoriei locale, dramaturgii Ovidiu Cioclov și Vero Nica vor construi un text performativ care va sta la baza unor lecturi performative în cele două comunități și va fi interpretat vizual sub formă de pictură murală de artista vizuală Alexa Lincu. Această lucrare va fi o oglindă a identității locale și a aspirațiilor comunităților Vârfuri și Valea Lungă.
Pe lângă beneficiile aduse comunităților Vârfuri și Valea Lungă din punct de vedere cultural și artistic, proiectul are și o dimensiune ecologică și economică. Prin promovarea tradițiilor în cheie contemporană și a frumuseții naturale locale, dorim să contribuim la dezvoltarea unui turism local sustenabil. Acesta va reprezenta o alternativă autentică la turismul de masă din zonele vecine de pe Valea Prahovei, contribuind la protejarea mediului natural și la conservarea patrimoniului local.
Proiectul „Remix cultural între dealuri” se va finaliza cu Harta culturală Dealurile Sultanului, o hartă care va orienta vizitatorii și localnicii spre cele 3 produse culturale create în proiect: instalația vizuală și pictura murală din Comuna Vârfuri, spectacolul coregrafic video din Comuna Valea Lungă.
Proiectul „Remix cultural între dealuri” este un proiect cultural desfășurat de Asociația ARTE 21 – Poveștile lumii în perioada martie – iulie 2024, în parteneriat cu Comuna Vârfuri, Comuna Valea Lungă și Asociația VAR și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Luni, 11 martie 2024, la Primăria Comunei Vârfuri, județul Dâmbovița, a avut loc evenimentul de lansare a proiectului. Au participat domnul Răzvan Banaru, primarul Comunei Vârfuri, domnul Emil Negru, primarul Comunei Valea Lungă, alte oficialități locale, locuitori ai celor două comunități.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Despre organizație:
ARTE 21 – Poveștile lumii este o organizație nonguvernamentală înființată în februarie 2013 care are ca scop popularizarea artelor în rândul oamenilor, realizarea de studii și de cercetări în domeniul cultural, educațional, moral si spiritual, promovarea schimburilor filosofice, interculturale si organizarea de evenimente culturale si educaționale.