INSTALAȚIE VIRTUALĂ INTERACTIVĂ
Data publicării: 01.11.2020
⫸ 𝐃𝐈𝐀-𝐏𝐎𝐙𝐈𝐓𝐈𝐕 este la bază o lucrare de teatru documentar, încadrată într-o platformă web, gândită ca un labirint vizual și psihologic prin care vizitatorul trăiește o experiență unică într-un mod interactiv. Este o instalație a unei probleme sociale cu multiple straturi de interpretare și surprinzatoare ramificații intim-senzoriale.
⫸ Pe întreaga structură performativă au fost brodate povești adunate în procesul de documentare și cercetare a grupului de copii care au părinții plecați în afara țării. Unele povești sunt pe alocuri dure, chiar cu accente contondente, sunt ecouri ale unor mărturii rostite sau nerostite și acoperă un teritoriu social și emoțional mult mai larg decât cel propus inițial.
⫸ Echipa proiectul își dorește ca prin această propunere să facă vizibile și auzite vulnerabilitățile și dilemele acestor copii ai Diasporei. Prin intermediul acestei platforme virtuale, povestea fiecărui copil va fi o experiență individuală și directă cu fiecare vizitator în parte – un părinte sau o persoană aflată într-un context similar, această interacțiune luând dimensiuni terapeutice, confesionale.
⫸ Miza fundamentală a fiecărui vizitator în interiorul acestei platforme, acestui spațiu interactiv este una de conștientizare și experimentare pe calea unor recreări de situații într-un mod similar celui teatral.
⫸ Cazul particular al conceptului online interactiv al proiectului DIA-POZITIV contribuie la împlinirea misiunii sociale asumată de la început – aceea de a fi mesageri și creatori ai unei punți de comunicare între copiii din țară și părinții plecați peste granițe.
Proiectul va fi disponibil gratuit pe platforma http://www.dia-
𝐄𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚:
coordonator ateliere: Iulia Dromereschi, Magda Cernea, Sorana Țopa, Vero Nica, Ioana C.
𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞: Magda Cernea & Vero Nica
𝐫𝐞𝐠𝐢𝐞: Jenniffer Corrales & Andu Dumitrescu
𝐭𝐞𝐱𝐭: Vero Nica
𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚 𝐨𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥𝐚̆ & 𝐬𝐨𝐮𝐧𝐝 𝐝𝐞𝐬𝐢𝐠𝐧: Cezar Stănciulescu
𝐢𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐞/𝐦𝐨𝐧𝐭𝐚𝐣/𝐩𝐨𝐬𝐭-𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭̦𝐢𝐞
𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐚𝐭𝐨𝐫 & 𝐬𝐨𝐟𝐭𝐰𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐧𝐠𝐢𝐧𝐞𝐞
𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐧𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚𝐫𝐞: Mihai Pilcă
𝐞𝐱𝐩𝐞𝐫𝐭 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐫: Mădălina Vlad
𝐦𝐚𝐧𝐚𝐠𝐞𝐫 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭: Vero Nica
𝐃𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐢𝐧 𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧𝐞𝐚 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐢𝐭
Vlad Nemeș
Anca Pitaru
Ela Alexandrina Borteanu (vocea copilului)
Ovidiu Ușvat
Arcadie Rusu
Ionuț Iftimiciuc (vocea Fricii)
Vero Nica
______________________________
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
𝐌𝐮𝐥𝐭̦𝐮𝐦𝐢𝐫𝐢: Elion Prodcom S.R.L. / MBV TAX Expert / DB Dental Expert SRL / Dalina Agency / Barber Society Cluj / Dragon Fly COMICART SRL / Sfera Dekor / Ian Butaru / Cezara Conțiu / Smaranda Tudor/ APS MAYA ETS / Instituto Hispano Rumano / Șsoala Românească ”Nicolae Iorga” Liverpool / Diaspora Americană / Radio PRO Diaspora / Radio DA / Deutsch-Rumänisches Forum & Agero Stuttgart
Întâlnire Dia-Pozitivă online
Evenimentul a avut loc vineri, 13 noiembrie, începând cu orele 21:00 (RO), reunind specialiști din România și Diaspora. Întâlnirea a fost moderată de criticul de teatru, dna Cristina Rusiecki.
Temele centrale care au fost puse în discuție:
- Concluzii elaborate în urma rezultatelor obținute.
- Cum ajungem la grupul țintă (copiii) și cum pot fi abordate familiile acestora?
- Se poate lucra eficient și în profunzime în formatul online?
- Este necesar să fie creat un grup permanent de suport pentru acești copii?
- Experiența de lucru a întregii echipe (provocări/obstacole/noi abordări creative).
I-am avut alături de noi pe: ● Dl Teodor Stan, Președinte al Forumului de Cercetare a Emigrației din Washington DC ● Dna Dr. Violeta Stan, Coordonator pentru România al Academiei Europene pentru Dizabilitățile Copilului ● Dna Silvia Dumitrache, preşedintele Asociaţiei Femeilor Române din Italia ● Dna Ramona Popescu și dna Alexandra Marcu, reprezentante ale Asociației Femeilor Române din Italia ● Dl Manuel Păduraru, președintele Institutului Hispano Român din Castellon, Spania
DIA-POZITIV
Asociația Culturală VAR lansează în cursul acestei luni, la București, cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, proiectul pluridisciplinar Dia-Pozitiv, un proiect socio-cultural, care își propune aducerea în prim-plan a problematicii familiei destabilizate în urma migrației forței de muncă.
Prin implicarea în primul rând a copiilor, al căror mediu familial și social a fost vulnerabilizat de faptul că unul sau ambii părinți sunt plecați la lucru în afara țării, proiectul are ca scop creșterea gradului de integrare și implicare a comunității, în țară și în două orașe europene cu o puternică reprezentare a diasporei (Madrid și Veneția), prin acțiuni performative cu caracter social și cultural.
Așadar, în cursul acestei luni vor fi lansate în București sesiunile de ateliere cu copii, experiența și poveștile participanților la aceste ateliere fiind principalul generator de creație pentru spectacolul de teatru și expoziția Dia-Pozitiv. În luna mai a acestui an va avea loc, în București, expoziția itinerantă și premiera spectacolului Dia-Pozitiv, eveniment care precedă turneul spectacolului și al expoziției în Diaspora, în orașele Madrid și Veneția-Mestre. Aceste reprezentații sunt menite să creeze noi punți de legătură între copii și părinți, între cei plecați și cei rămași, între protagoniști și spectatori, mass-media și publicul larg.
Constant, pe parcursul acestor luni, echipa proiectului va avea ca obiectiv crearea unor căi concrete de conștientizare activă și participativă a capacităților familiale în rândul Diasporei, ajutându-i pe membrii acestor familii să dobândească încredere în propriile mecanisme de adaptare la noua realitate familială și să își descopere propriul mod de exprimare și dezvoltare personală.
Dia-Pozitiv este totodată și un instrument de diplomație culturală, care susține intensificarea dialogului și creșterea toleranței față de grupul țintă. Toate activitățile din proiect vor ajuta la creșterea gradului de conștientizare activă, toleranță, acceptare și participare civică, încurajând colaborarea dintre instituțiile publice, private și sectorul ONG, cu rolul de a educa, informa și încuraja grupul țintă.
Proiectul va fi implementat în perioada februarie-iunie 2020, în parteneriat cu DGASPC Sector 6 București, Ambasada României în Regatul Spaniei (Madrid), Scoala 153 din București, Fundația Dreptul la Educație, Associazione Romeni & Moldavi InVeneto și Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Echipa:
Vero Nica: coordonator de proiect, coordonator de ateliere, dramaturg și actor
Magda Cernea: coordonator de ateliere
Iulia Dromereschi – coordonator de ateliere, consultant coordonare proiect și proces de documentare
Jenniffer Corralles: regizor de teatru și formator teatru forum
Andu Dumitrescu: Artist vizual
Colaboratori:
Mădălina Vlad: responsabil financiar, expert contabil
Mihai Pilcă: consultant promovare